Simptomi Multipla skleroze

Simptomi multiple skleroze su prouzrokovani ožiljcima na centralnom nervnom sistemu. Rani simptomi su obično blagi, zbog kojih oboljela osoba najčešće i ne traži medicinsku pomoć, a sami simptomi dođu i prođu. Tek nakon drugog ili nekog od nerednih napada ljekar od oboljelog saznaje da je pacijent i ranije imao tipične početne simptome multiple skleroze.

Najčešći simptomi kod pacijenata sa MS-om su: oštećenje vida, slabost mišića u udovima i problemi sa kordinacijom i ravnotežom u toku  bolesti. Mnogi bolesnici imaju simptome kao što su  neosjetljivost, svrab kože, trnci… Javljaju se i kognitivni simptomi: depresija, bezvoljnost, slaba koncentracija, umor, gubitak želje za životom, poremećej spavanja i apetita, nagla promjena raspoloženja… Takođe vrlo česti simptomi bolesti su bol i umor.

Iako veoma rijetko, pored već navedenih simptoma, javljaju se i simptomi:

Poremećaj govora – skandirani govor (isprekidan, eksplozivan način govora karakterističan za MS) i dizartrija (nemogućnost dobre artikulacije govora). U njihovom liječenju bitno je što prije potražiti pomoć logopeda, a obavezno ako smetnje govora traju više od dva mjeseca.

Poremećaj gutanja – javlja se zbog oslabljenog refleksa gutanja. Bolesnik osjeća otežano prolaženje hrane kroz jednjak što se može manifestovati zagrcavanjem, kašljanjem, gušenjem ili pljuvanjem. U takvim slučajevima bolesnik treba da se hrani u sjedećem položaju, manjim zalogajima, a hrana mora biti kašasta.

Dekubitusi – se javljaju kao posledica fizičke neaktivnosti. Najčešće se javljaju na petama, kukovima, leđima ali i bilo kojem drugom dijelu tijela koje ima stalan kontakt sa kolicima ili krevetom. Dekubitusi obično počinje neprimjetno, bez bolova sa crvenilom ili mjehurom na površini. Ako se оne не liječe mogu se brzo povećati i napraviti velika oštećenja kože i okolnog tkiva koja se mogu protezati i do kostiju. Da bi se spriječila pojava dekubitusa treba unositi dovoljno vitamina u organizam, kao i koristiti specijalne krevete, jastuke i madrace. Osobi, kod koje postoji povećan rizik od nastanka dekubitusa, potrebno je mijenjati položaj u kojem se nalazi svakih dva sata.

Otečenost nogu – je česta kod osoba sa smanjenom fizičkom aktivnošću, a nastaje zbog slabije cirkulacije limfe. Obično je izražena ljeti, a liječenje se sastoji u podizanju nogu na uzvišenije mjesto.

Osjećaj hladnih nogu – simptom je bezopasan, a smatra se da nastaje zbog nedovoljnog dotoka nervnih impulsa u područja koja kontrolišu osjetljivost krvnih sudova na temperaturu.

Prekomjerna tjelesna težina – takođe je posledica smanjene fizičke aktivnosti. Potrebno je, u saradnji sa doktorom, napraviti plan ishrane.

 

Originalan tekst: OVDJE

Lajkajte i podijelite tekst:

Još zanimljivih članaka...

1 Response

  1. Thanks so much for the post.Really thank you! Great.sildenafil price 100mg

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Podijeli na Facebook
Podijeli na Google+
http://udruzenjeomsusk.com/simptomi-multipla-skleroze">
Podijeli na Twitter